Sosiaalinen media on loistava kasvualusta yrityksille – lue vinkit ja opi hyödyntämään somea strategisesti.
Yritysten välinen kilpailu asiakkaiden huomiosta on siirtynyt yhä vahvemmin digitaalisiin kanaviin ja erityisesti sosiaaliseen mediaan. Siksi sosiaalinen media ei ole vain viestintäkanava, vaan olennainen osa markkinointistrategiaa. Tässä blogissa käymme läpi, miten yritys voi hyödyntää sosiaalista mediaa tehokkaasti, tavoitteellisesti ja liiketoimintaa tukien.
Ehkä yrityksesi on jo läsnä sosiaalisessa mediassa – hienoa! Jos ei, ei hätää. Tämän kappaleen tarkoitus on auttaa sinua tunnistamaan ne kanavat, joissa tavoitat ihannekohderyhmäsi tehokkaimmin. Ja vaikka yrityksesi olisi jo somessa niin voit miettiä vielä uudestaan onko jokin kanava, jossa haluaisit olla vielä enemmän läsnä tai kannattaisiko kokeilla jotain uutta kanavaa.
Tässä on mielenkiintoisia tilastoja eri kanavista, tukemaan valintaa:
Näiden tietojen avulla sait kenties jo jotain suuntaa kanavien valintaan, mutta mietitään vielä tarkemmin mitä muita asioita tulisi ottaa huomioon sosiaalisen median kanavia valitessa.
Kanavien valinnassa tärkeintä on miettiä, missä sinun asiakkaasi todella viettävät aikaansa ja millainen sisältö heitä kiinnostaa. On hyvä kysyä: etsitäänkö ratkaisua tiettyyn ongelmaan, halutaanko viihdettä vai kenties ammatillista sisältöä?
B2B-yrityksille LinkedIn voi olla arvokkain kanava, kun taas kuluttajabrändeille Instagram tai TikTok voivat tarjota enemmän näkyvyyttä ja mahdollisuuksia tarinankerrontaan. Myös resurssit vaikuttavat: laadukas videosisältö vaatii enemmän tuotantoaikaa kuin kuvapostaukset, joten valitse kanavat, joissa pystyt ylläpitämään aktiivista ja kiinnostavaa läsnäoloa. Kanavavalinnan tueksi kannattaa myös seurata, missä kilpailijasi toimivat ja millä sisällöillä he onnistuvat sitouttamaan yleisöä.
Arvon tuottaminen yleisölle avain yleisön sitouttamiseen sosiaalisessa mediassa. Kun sisältö tarjoaa hyötyä, oivalluksia tai tunnetta, se pysäyttää ja herättää reaktioita. Sitoutunut yleisö ei pelkästään seuraa, vaan myös kommentoi, jakaa ja lopulta ostaa.
Monipuoliset sisällöt, kuten videot, karusellit, asiakastarinat ja kyselyt, pitävät yrityksen läsnäolon elävänä ja kiinnostavana. Oleellista on ymmärtää kohderyhmää: mikä puhuttelee juuri heitä ja mikä ratkaisee heidän haasteitaan tai tuo arkeen iloa? Kun sisältö vastaa yleisön tarpeisiin, se rakentaa luottamusta ja pitkän aikavälin suhdetta.
Nopea testaaminen on tärkeää sisällöntuotannossa, tietenkin omasta brändi-imagosta kiinni pitäen. Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja vedota käyttäjiin ja kerätä seuraajia. Mutta muista, että mikään ei ole tärkeämpää, kuin kuulostaa ja näyttää itseltään yrityksenä ja brändinä. Näin yleisösi oppii tunnistamaan sisältösi silmän räpäyksessä. Kannattaa myös miettiä mitkä asiat ovat uniikkeja teidän brändille, vedotkaa niihin sisällöissä ja korostakaa vahvuuksianne. Oli se sitten asiakaspalvelun laatu, nopeat toimitusajat, tai timanttinen ammattitaito.
Vaikka orgaaninen näkyvyys on tärkeää, maksettu mainonta tarjoaa monia mahdollisuuksia joita orgaaninen sisältö ei. Kannattaa miettiä sitä niin, että maksettu ja orgaaninen sosiaalinen media täydentävät toisiaan. Maksettu mainonta toimii usein ohjaavana sisältönä, kun orgaaninen sisältö taas kertoo enemmän brändisi tarinaa. Maksettu mainonta on kannattavaa niin pienille kuin isoille yrityksille, sillä se tarjoaa erittäin tarkat kohdennusmahdollisuudet ja tuottaa usein hyviä tuloksia joustavalla budjetilla.
Mainonnan avulla voit ohjata liikennettä verkkosivuille, kasvattaa konversioita tai vain lisätä brändisi tunnettuutta. Avain menestykseen on selkeä tavoite, jatkuva testaaminen ja tulosten optimointi.
Sosiaalinen media on kahdensuuntainen kanava, eli siellä keskustelu on dialogia käyttäjien kanssa. Kun yritys reagoi nopeasti kommentteihin, kiittää palautteesta ja osallistuu keskusteluihin, se luo ympärilleen aktiivisen yhteisön.
Erityisesti asiakaspalvelu sosiaalisessa mediassa on noussut merkittäväksi kilpailutekijäksi. Nopeasti reagoiva ja ystävällinen tuki lisää luottamusta ja antaa positiivisen kuvan koko yrityksestä. Hyvin hoidettu asiakassuhde somessa voi olla monen seuraavan kaupan alku.
Hyvin suunniteltu somestrategia perustuu dataan, ei arvailuun. Seuraa, miten julkaisut, mainokset ja kampanjat toimivat: mitkä julkaisut saavat sitoutumista, mitkä konvertoivat, ja millainen sisältö saa ihmiset pysähtymään.
Tärkeimpiä mittareita ovat mm. Näyttökerrat, klikkausprosentti (CTR), konversiot ja mainonnan ROAS (Return on Ad Spend). Vertaa päivityksiesi ja mainostesi analytiikkaa ja mikäli löydät toimivan kaavan, pidä siitä kiinni.
Usein somekanavien omat analytiikkatyökalut, kuten Meta Business Suite, LinkedIn Campaign Manager ja TikTok Analytics, tarjoavat selkeät näkymät esimerkiksi näyttökerroista, klikkauksista ja sitoutumisesta. Voit myös käyttää Google Analyticsia verkkosivuliikenteen ja konversioiden seuraamiseen. Näiden työkalujen avulla pystyt yhdellä silmäyksellä arvioimaan, mitkä sisällöt tukevat parhaiten liiketoimintasi tavoitteita.
Ammattilainen tarvitsee ammattilaisen työkalut, näillä työkaluilla teet työskentelystä monta kertaa tehokkaampaa:
Canva: On erityisesti pienille markkinointitiimeille erinomainen sisällönsuunnittelun työkalu. Se tarjoaa valtavan valikoiman valmiita video- ja kuvapohjia, elementtejä ja brändäystyökaluja, joiden avulla somesisältöjen suunnittelu käy nopeasti ilman syvällistä graafista osaamista. Canvan avulla voit tuottaa ammattimaisen laadukasta ja brändin mukaista sisältöä nopeasti ja johdonmukaisesti – mikä on tärkeää etenkin silloin, kun somejulkaisujen määrä kasvaa.
ChatGPT: Toimii loistavana tukena sisällöntuotannossa: sen avulla voit ideoida somepostauksia, kiteyttää ydinviestejä, oikolukea tekstejä, ratkaista teknisiä ongelmia ja saada apua kiperiin tilanteisiin. Se ei korvaa ammattilaisen strategista näkemystä, vaan toimii tehokkaana apurina esimerkiksi ruuhka-aikoina tai silloin, kun luovuus takkuaa. Sen vahvuus on nopeudessa ja ideointikyvyssä – kunhan muistat, että viimeinen tarkistus on aina ihmisen tehtävä.
Trello: Kaiken kattava työkalu sisällön suunnitteluun, tiimityöhön ja projektinhallintaan. Sen avulla rakennat selkeän somestrategian, luonnehdit ideat, pysyt aikataulussa tulevista tehtävistä ja saat vastuunjaon helposti hallintaan ja läpinäkyväksi koko tiimille.
Kublan ammattilaiset suosittelevat jokaista näistä työkaluista. Niiden avulla työskentely on paitsi tehokkaampaa myös systemaattisempaa, ja mikä tärkeintä, vähemmän kuormittavaa.
Muista: suunnitelmallisuus, testaus ja jatkuva kehittäminen kantavat pitkälle.
Kiinnostuitko näistä ideoista, mutta uskot että aika ei vielä riitä niiden toteuttamiseen? Siinä tapauksessa kannattaa miettiä somemarkkinoinnin ulkoistamista. Tutustu Kublan palvelutarjontaan täältä, tai ota yhteyttä ja kartoitamme tilanteesi.
Tyypillinen asiakkaamme saa hyviä tuloksia ja viihtyy kanssamme pitkään. Tuloksellinen tekeminen onkin kaiken tekemisemme keskiössä ja teemme kaikkemme, jotta markkinointinne tulokset paranevat kerta toisensa jälkeen.