Digimarkkinointi on digitaalisissa kanavissa tehtävää markkinointia, eli myynnin edistämistä verkossa, somessa ja muilla digitaalisilla alustoilla.
Digimarkkinointi on kiistatta välttämätön osa modernia markkinointipalettia. Sen avulla voit tavoittaa asiakkaasi eri kanavissa ja kosketuspisteissä, jolloin brändisi jää mieleen ja vahvistaa tulevaa ostopäätöstä. Hyvin tehty digimarkkinointi kasvattaa yrityksesi näkyvyyttä, vahvistaa brändiäsi ja ennen kaikkea tukee myynnin kasvua.
Yrityksen verkkosivut ovat usein ensimmäinen digimarkkinoinnin kanava ja kosketuspiste, jotka on hyvä pistää kuntoon. Verkkosivut viestivät potentiaalisille asiakkaille mitä tarjotaan ja kenelle tarjotaan, samoin siellä kerrotaan missä ja miten tuotteita tai palveluita tarjotaan.
Verkkosivut toimivat käyttäjille kuin yrityksen digitaalisena käyntikorttina. Siellä käyneille ihmisille on kerrottava miksi heidän kannattaa tulla uudestaan sivuille, tai mitä lisäarvoa he saavat esimerkiksi ottamalla yhteyttä yritykseen. Kun ajatellaan digimarkkinointia kokonaisuutena ovat yrityksen verkkosivut siinä hyvin keskeisessä roolissa, joten ne kannattaa laittaa hyvään kuntoon.
Hyvät verkkosivut latautuvat nopeasti ja ovat helposti selattavat, jotta kävijät sekä hakukoneet löytävät etsimänsä tiedon helposti. Ulkoiselta ilmeeltään ne tulisi olla linjassa yrityksen oman imagon ja kulttuurin kanssa, jos yrityskulttuuri on rento niin silloin myös verkkosivujen pitäisi noudattaa samaa kaavaa. Vastaavasti jos yritys on profiloitunut asiantuntijaorganisaatioksi, verkkosivujen tulisi vaikuttaa asiallisen luotettavalta.
Orgaaninen näkyvyys on yrityksen luonnollisesti keräämää ilmaista liikennettä. Se rakentuu laadukkaasta verkkosisällöstä, kiinnostavista ja keskustelua herättävistä some-postauksista, vahvasta brändikuvasta, sekä kaikista niistä tekijöistä, jotka erottavat arvokkaan sisällön massasta – kuin timantin harmaasta kalliosta.
Tavoitteena on siis:
ja tehdä kaikki tämä ilman maksettua mainontaa.
Kun puhutaan ilmaisesta näkyvyydestä digimarkkinoinnin näkökulmasta, tarkoitetaan yleensä sijoittumista hakukoneiden orgaanisissa hakutuloksissa. Hakukoneiden tavoitteena on tarjota käyttäjilleen mahdollisimman relevantteja ja laadukkaita hakutuloksia, joten ne analysoivat verkkosivustoja tarkasti. Hakukoneet arvioivat sekä sisällön että tekniset tekijät, kuten rakenteen ja latausnopeuden, määrittääkseen sivuston arvon. Mitä selkeämmin verkkosivusi kertoo hakukoneille sen sisällöstä ja merkityksestä, sitä paremmin se voi sijoittua hakutuloksissa ja houkutella oikeanlaista liikennettä.
Hakukoneoptimointi (SEO) on prosessi, jossa verkkosivuston sisältöä ja teknisiä ominaisuuksia kehitetään, jotta se sijoittuisi paremmin hakutuloksissa. Tavoitteena on parantaa sivuston löydettävyyttä ja tarjota käyttäjille arvokasta, helposti saatavilla olevaa tietoa, mikä puolestaan vahvistaa orgaanista näkyvyyttä ja lisää kävijämääriä.
Jos haluat tietää tarkemmin hakukoneoptimoinnista, lue Kublan tuore blogiteksti: Mitä on SEO eli hakukoneoptimointi ja miten sitä tehdään?
Haluatko aloittaa digitaalisen markkinoinnin tai tehostaa nykyistä tekemistä? Autamme mielellämme!
Edellisessä kappaleessa puhuttiin ilmaisesta näkyvyydestä ja siitä miten hakukoneet määrittelevät sijoituksia orgaanisissa hauissa. Ilmaisen näkyvyyden rakentaminen on kuitenkin iso ja kallis sekä paljon aikaa vievä projekti. Siitä syystä monesti voikin olla perusteltua panostaa hakukonemainontaan. Hakukonemainonta saadaan käynnistettyä nopeasti ja siksi se onkin monelle hyvä ratkaisu osana digimarkkinointiratkaisuja.
Hakukonemainonnalla saadaan nostettua omia mainoksia hakukoneissa hyville paikoille orgaanisten tulosten rinnalle. Hakukonemainonnassakin sivuston laadulla on kuitenkin merkitystä. Hakukoneet eivät halua nostaa “huonoja” sivustoja hyvien hakutulosten rinnalle, eivät ainakaan edullisesti. Hyvät sivustot auttavat siis myös hakukonemainonnassa, koska hakukoneen tykätessä sivustosta saa sen mainokset halvemmalla näkyvyyttä.
Nykyään sosiaalisella medialla on suuri merkitys yritysten digimarkkinointipaletissa. Sosiaalisen median vahvuus piilee suurissa käyttäjämäärissä. Yleisesti voidaan jo todeta, että yritysten tulisi ainakin jollain tasolla olla läsnä sosiaalisessa mediassa. Tänä päivänä se on monessa tapauksessa ensimmäinen kanava, jossa asiakas kohtaa yrityksen. Parhaimmillaan asiakkaasi näkee ja on kanssakäynnissä yrityksesi sisällön kanssa päivittäin.
Kuten hakukoneissa myös somessa voi tehdä orgaanista ja maksettua markkinointia. Viimeisten vuosien aikana sekä algoritmi muutokset, että lisääntynyt kilpailu ovat vaikeuttaneet orgaanista näkyvyyttä. Jos somessa haluaa menestyä orgaanisesti on siihen panostettava. Sisällöt tulee olla sellaisia, että ne lähtevät leviämään laajemminkin kuin vain omien työntekijöiden keskuudessa ja päivityksiä toimittaa oikeaan tahtiin. Mitään takuuvarmaa kaavaa ei ole olemassa millainen sisältö leviää somessa, mutta useimmiten niissä annetaan jotain lisäarvoa käyttäjille, se voi olla tietoa, taitoa tai vaikka viihdettä. Näiden pohjalta on hyvä miettiä millaista sisältöä tuotetaan.
Sosiaalisen median maksettu mainonta tukee hyvin digimarkkinointia kokonaisuutena, sillä se mahdollistaa kohderyhmien tarkan segmentoinnin, nopean näkyvyyden kasvattamisen ja skaalautuvan budjetoinnin. Toisin kuin orgaaninen näkyvyys, joka vaatii pitkäjänteistä sisällöntuotantoa ja sitoutumista, maksettu mainonta tuo tuloksia nopeasti ja mahdollistaa jatkuvan optimoinnin perustuen dataan.
Some-mainonnassa on paljon erilaisia mahdollisuuksia. Eri some-kanavilla on hieman erilaisia mainosmuotoja käytössä, mutta suurin ero some-kanavien välillä on ehdottomasti käyttäjäryhmät. Kannattaa siis huolellisesti miettiä missä kanavassa milloinkin kannattaa mainostaa. Usein toki on tehokasta mainostaa useammassa kuin yhdessä kanavassa ja silloin tärkeään rooliin nouseekin eri kanaville asetetut tavoitteet. Toisessa voidaan tehdä pelkästään brändimainontaa, kun toisessa puolestaan ohjataan suoraan ostoja, tai klikkejä kohti.
Parhaat tulokset saavutetaan, kun maksettu mainonta yhdistetään orgaaniseen sisältöön ja pitkän aikavälin strategiaan. Tällöin yritys voi sekä kasvattaa tunnettuuttaan että sitouttaa asiakkaita tehokkaasti ilman, että mainokset tuntuvat irrallisilta tai häiritseviltä.
Hyvä markkinointi tarvitsee aina strategian toimiakseen. Kaikki yllä esitellyt osa-alueet kuuluvat digimarkkinoinnin alle ja niiden roolit on hyvä olla selvillä kun mainontaa lähdetään tekemään. Kaikkiin yllä mainittuihin osa-alueisiin ei ole pakko panostaa, mutta se olisi erittäin suotavaa. Voit lukea yrityksellesi sopivan kanavan valinnasta lisää toisesta artikkelistamme.
Verkkosivuille on tarkoitus saada sellaisia kävijöitä, jotka ovat kiinnostuneita tarjottavista tuotteista ja palveluista. Kun nämä kävijät saadaan sivuille on verkkosivujen tehtävä ohjata heitä kohti seuraavaa askelta. Ihmisten siis toivotaan suorittavan jonkin ennalta määritellyistä toimenpiteistä sivuilla esimerkiksi ottamaan yhteyttä. Oikeastaan kaikki vaiheet ohjaavat kävijöitä kohti seuraavaa askelta. Tärkeä osa digimarkkinoinnin strategiasta onkin miettiä aina mikä on seuraava askel, jota kohti kävijää ohjataan.
Verkkosivuilla kävijä voidaan ohjata vaikkapa yhteydenottolomakkeelle, sitä ennen kävijä on ohjattu verkkosivuille esimerkiksi Googlen orgaanisen haun tai Google Ads -mainoksen kautta. Miksi kävijä päätyy klikkaamaan juuri kyseistä linkkiä Googlessa johtuu usein siitä, että hän on nähnyt kyseisen brändin mainontaa sekä sisältöjä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja yritys tuntuu siksi jo tutulta vaihtoehdolta.
Digimarkkinointi on jatkuvasti kehittyvä kokonaisuus, joka avaa yrityksille uusia mahdollisuuksia kasvaa ja vahvistaa asemaansa markkinoilla. Tässä artikkelissa kävimme läpi keskeisiä periaatteita, mutta tehokkaan markkinointistrategian rakentaminen vaatii syvällisempää ymmärrystä ja jatkuvaa kehittämistä. Jos haluat viedä digimarkkinointisi seuraavalle tasolle, tutustu blogimme muihin artikkeleihin tai ota yhteyttä – autamme mielellämme löytämään juuri sinun yrityksellesi sopivat ratkaisut.
Ota yhteyttä!Tyypillinen asiakkaamme saa hyviä tuloksia ja viihtyy kanssamme pitkään. Tuloksellinen tekeminen onkin kaiken tekemisemme keskiössä ja teemme kaikkemme, jotta markkinointinne tulokset paranevat kerta toisensa jälkeen.