Ostaminen on erilaista kuin ennen. Yksi kanava ei enää riitä, eikä markkinointia voi tehdä samalla tavalla vuodesta toiseen. Asiakkaan ostopolku pitää sisällään monta eri kontaktipistettä ja kanavaa: tuotetta saatetaan alkuun silmäillä tabletilta tai kannettavalta, jonka jälkeen tehdään hintavertailua puhelimella ja vasta tämän jälkeen marssitaan ostoksille kivijalkakauppaan. Nykyään puheissa toistuu usein sana omnichannel.
Mikä omnichannel on ja mitä tästä tavasta ajatella ja tehdä markkinointia hyötyy? Kubla paljastaa jo heti alkuun, että omnichannel saa aikaan korkeamman keskisostoksen. Kannattaa siis lukaista juttu läpi ajatuksen kanssa ja varmistaa, että omnichannel ohjaa tehtyjä markkinointitoimenpiteitä myös sinun yrityksessäsi!
Omnichannel vääntyy myös sanaksi kaikkikanavaisuus. Omnichannel pyrkii yhdistämään kaikki kanavat yhtenäiseksi soljuvaksi virraksi – kaikkikanavaisuus tavoittelee asiakkaan ostopolun jokaisen kontaktipisteen tunnistamista ja kanavien välistä saumatonta synkronointia. Omnichannel luo integroidun asiakaskokemuksen riippumatta siitä, mistä kanavasta ja millä tavoin yrityksesi tavoittaa potentiaalisen asiakkaan.
Omnin keskiössä on vuorovaikutus. Omnichannel selvittää sen, missä asiakas haluaa ostaa, miten hän haluaa ostaa ja huomioi sen, ettei kaikkien ostokäyttäytyminen ole samanlaista. Yksi suorittaa ostonsa aina verkossa maksaen pankkikortilla, toinen valitsee verkko-ostoksensa maksutavaksi laskun ja kolmas skippaa verkkokaupan täysin tehden ostoksensa mieluiten kivijalkakaupassa. Tilastoja näistä on saatavilla esimerkiksi Paytrailin vuosittaisissa raporteissa.
Asiakaskokemus personoidaan sen mukaan, kuinka asiakas haluaa ostaa. Asiakkaalla on nykyään kuitenkin valta ja varaa valita – jos verkkokaupasta A ja B löytyy sama tuote, mutta A:n maksutavoista uupuu laskuvaihtoehto, ostaa laskulle haluava asiakas tuotteensa B:stä.
Omnichannel on strateginen tapa tehdä markkinointia, jota lähdetään työstämään vaiheittain. Nämä vaiheet ovat:
Kontaktipisteitä voivat olla esimerkiksi yrityksen kotisivut, sosiaalinen media, messut ja tapahtumat, kivijalkakauppa sekä verkkokauppa. Omnichannel lähtee liikkeelle siitä, että nämä yrityksen kontaktipisteet tunnistetaan.
Asiakas vaihtaa kanavaa ennen ostoa, eli kontaktipisteitä on useita. Kun kanava vaihtuu, omnichannel pitää huolen siitä, että samat ominaisuudet ovat käytettävissä myös toisessa kanavassa ja ostokokemus säilyy yhtenäisenä.
Asiakaspolku tarkoittaa sitä reittiä, jonka asiakas kulkee tuotteen tai palvelun löytämisestä sen ostoon. Erilaisia asiakaspolkuja mallintaessa mietitään vastauksia kysymyksiin mitä kautta potentiaalinen asiakas päätyy ostajaksi sekä mitä keinoja käyttäen?
Sosiaalinen media laittaa homman usein käyntiin herättämällä mielenkiinnon. Tämän jälkeen kiinnostus saattaa hetkeksi hiipua, jolloin on viimeistäänkin laitettava hihat heilumaan – on aika laittaa paukut esimerkiksi Google-kampanjaan tai vaikuttajamarkkinointiin. Kun mielenkiinto on saatu pidettyä yllä, voidaan perään heittää tehokas Facebook-mainos, joka saa asiakkaan ostamaan.
Ennen ostoa asiakas on usein jo poikennut verkkosivuilla tai tilannut uutiskirjeen. Ostopäätöksen tekeminen kuitenkin vaatii enemmän.
Kontaktipisteiden ja kanavien toimintaa on syytä mitata aktiivisesti, sillä asiakas jättää matkan varrelle markkinointia ajatellen hyödyllisiä merkintöjä. Omnichannel mahdollistaa sen, että myyjä tietää asiakkaan tarpeen jo ennen asiakkaan yhteydenottoa.
Kanavat tulee synkronoida yhtenäiseksi ja saumattomaksi niin, että asiakkaan vaihtaessa ostopolkunsa varrella kanavaa, hänellä on käytössään samat ominaisuudet kuin edellisessä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi asiakaspalvelu on ammattitaitoista niin puhelimessa kuin verkkosivuillakin.
Toinen esimerkki syknoroinnista voidaan antaa verkkokaupan ja kivijalkaliikkeen sujuvalla yhdistämisellä. Asiakas etsii tuotteen esimerkiksi verkkokaupasta, mutta haluaa saada uutukaisen käsiinsä välittömästi kivijalkaliikkeestä, jolloin verkkokauppa ilmoittaa tuotteen myymäläsaatavuudesta – omnichannel saa kanavat keskustelemaan keskenään.
Käsitteenä omnichannel eli kaikkikanavaisuus on hyvin samanlainen kuin monikanavaisuus, mutta merkittävänä erona omnichannel pyrkii saumattomaan viestintään digistä aina kivijalkakauppaan asti.
Monikanavaisuus on kuitenkin myös tärkeää, sillä se omnin tavoin pyrkii tekemään ostokokemuksesta helppoa. Omnichannel pystyy kuitenkin tarjoamaan monikanavaisuutta paremmin asiakkaalle sopivan tavan tehdä ostoksia. Omnichannel yhdistää kanavat saumattomaksi kokonaisuudeksi riippumatta siitä, onko asiakas tekemässä ostoa kotisohvalta vai kivijalkakaupasta.
Monikanavaisuuden ongelma on se, etteivät kanavat ole samalla tavalla yhtenäistä soppaa kuin omnichannel-ajattelutavassa. Monikanavaisuus näkee jokaisen kanavan erillisenä osana, mikä taas vaikeuttaa yhtenäisen kuvan luomista asiakkaan ostokäyttäymisestä.
Omnichannel saa aikaan paremman asiakaspysyvyyden sekä korkeamman keskisostoksen. Tärkein tehtävä on siis pitää huolta siitä, että markkinointi, myynti sekä asiakaspalvelu puhuvat asiakkaan kieltä. Asiakas on kokemuksen keskiössä ja määrittelee äänensävyn, jolla kanavat keskustelevat.
Metsästätkö korkeampaa keskiostosta ja asiakastyytyväisyyttä? Kukapa tähän vastaisi ei! Kubla tuntee ostokokemuksen yhtenäistämisen sekä kaikki ne hyödyt, joita omnichannel tuo mukanaan. Jos kaipaat ammattilaisen apua paremman ostokokemuksen saavuttamiseen, on Kubla yrityksesi tehokkain kumppani – ota yhtettä täältä.
Tyypillinen asiakkaamme saa hyviä tuloksia ja viihtyy kanssamme pitkään. Tuloksellinen tekeminen onkin kaiken tekemisemme keskiössä ja teemme kaikkemme, jotta markkinointinne tulokset paranevat kerta toisensa jälkeen.